De Utrechtse stoffenbeurs op zaterdagochtend

Doordat ik niet goed op de data in mijn agenda had gelet kwam ik vandaag 11 januari in Utrecht en had ik s ochtends tijd om op de stoffenmarkt in de Breedstraat te gaan rondkijken.

Ik heb mijn autootje in de parkeergarage nabij de markt geparkeerd (Q-park La Vie) en als je goed loopt sta je binnen 5 minuten op de markt; maar natúúrlijk  liep ik verkeerd en deed er 10 minuten langer over. Ach, wat maakt  het ook uit,  de markt duurt tot 13.00 uur, dus tijd genoeg.

Ik ben ooit eerder op deze zaterdagmarkt geweest, een paar jaar geleden met vriendin Christine, toen konden we buiten thee drinken op een terrasje. Nu was het waterkoud, maar hé ik was alleen, dan ga ik niet zo gauw ergens zitten.

De meeste marktkramen lagen vol met goedkopere stoffen (tussen €1 en €6 per meter), er waren er ook een aantal met iets hogere (gemiddeld tussen €10 en €15) en weinig kramen met duurdere stoffen. Leuk om koopjes te scoren dus. Daarnaast zijn er best veel kramen met gordijn- en meubel- en kussenstoffen, van goedkoop tot duurder. En tot slot de fourniturenkramen en één kraam met sokken. (Oké, moet kunnen hoor.)

Ook stond er de kraam van "de mooiste stoffen" van Anja uit Meppel. Ik ken haar van een bezoekje aan haar winkel, toen ik een aantal jaren geleden naar mijn ouders in Drenthe reed, en van het Stoffenspektakel in de Expo in Vijfhuizen/Haarlemmermeer. Zij gaf aan dat de voorjaarsstofjes zo half februari weer in de kraam liggen; dat is dus mooi op tijd voor de Stoffenspektakels weer beginnen....gelukkig vond ik nog  mooi voorjaarsstofjes voor een jurkje met vestje in bijpassende kleur. Mijn vriend vindt het nogal "neon", maar misschien moet hij gewoon wennen aan de vrolijke voorjaarsstofjes. En ach, het mag dan niet helemaal mijn kleur zijn volgens de kleurenanalyse, het stemt mij wel vrolijk. En dat kan ik na deze week wel gebruiken..bovendien met een sjaaltje in de goede kleur om de hals komt alles goed. Ik ben  ervaringsdeskundige op dat gebied (zowel qua sjaaltjes als qua foute stofjes).

Conclusie: het kan mij niet snel genoeg lente worden.

Kijk voor meer info over de markt op: https://m.facebook.com/lapjesmarkt

Of zoek op "stoffenmarkt Utrecht". In principe is de markt er iedere zaterdagochtend van 09.00 tot 13.00 uur.

Ps. Parkeren in de parkeergarage was best wel duur, voordeel is wel dat er genoeg plaats is 's ochtends en dat je niet ver hoeft te lopen met tasjes vol.

Als je met meer personen bent kun je de auto parkeren op een P&R buiten Utrecht, dan parkeer je voor €5 voor een hele dag en kun je met 5 personen naar Utrecht centrum en weer retour naar de auto.

Ook kun je natuurlijk met het ov komen (of de fiets als je dichtbij woont..🚲🛴🚲🛵🚲🚜)

#lapjesmarktutrecht

#demooistestoffen

 

 

Dagje Utrecht met mijn zusje.

Ik lijk wel gek....op vrijdag de 13e met de trein naar Utrecht...is dat niet vragen om problemen? Nee hoor, behalve dat mijn ov-kaart niet voldoende opgeladen was en niet opgeladen kon worden op station Sassenheim, daarna opgewaardeerd op station Utrecht, loop ik door het poortje...weg m'n €20,00 reistegoed....uitgecheckt met het verkeerde pasje....gelukkig had mijn zusje een extra pas mee ( vooruitziende blik?), en kon alles aan het einde van de middag worden rechtgezet in de OV-winkel op station Utrecht.... 

Verder was het een fantastische dag!🚉🚍☀️☀️☀️☀️☀️

 

Waarom naar Utrecht op vrijdag? Op zaterdag is er toch dé  stoffenmarkt...voor vrijdag hadden wij kaartjes geregeld voor het Centraal Museum...natuurlijk wilden wij ook naar de tentoonstelling over Jan Taminiau, net zoals al die andere dames die in de bus stapten op het Centraal station.

 

 

Jan Taminiau

Bij aankomst bij het museum wachten wij, net als dezelfde andere dames ( en een enkele heer) tot we naar binnen mochten....en toen begon het avontuur...van tevoren hadden we gelezen dat er een op je gsm te luisteren tour zou zijn, dus oordopjes mee (de koptelefoons daar deden het zowel bij mij, als bij mijn zusje slecht tot helemaal niet, vrijdag de 13e dan toch?).

Wat fantastisch dat meneer Taminiau zelf de tour heeft ingesproken en ons een idee gaf van zijn gedachtes, zijn manier van werken en vooral zijn prachtige creaties. Ik ben een enorm fan van zijn werk en heb bijna lopen kwijlen in de zalen....wat een uren werk moeten er wel niet in één  japon zijn gaan zitten, zoveel kraaltjes en pailletjes zijn verwerkt. En waar haalt hij toch de inspiratie vandaan (oja dat vertelt hij tijdens de tour), en hoe krijgt hij de stoffen zo mooi geverfd?

De fantastische combinaties kan ik wel beschrijven, maar doen geen recht aan zijn meesterlijke ontwerpen. Onbeschrijflijk mooi zijn ze. Na de rondwandeling door diverse zalen, thema's en kijkdozen kwamen we boven, waar kleine stukjes stof met borduurproeven hingen. Hier kun je met je neus op het werk verder bewonderen of kwijlen in mijn geval....

 

Deze tentoonstelling is een aanrader voor wie van prachtige japonnen houdt, fantastische combinaties en meesterlijk borduurwerk. En om natuurlijk even het "postzakjasje" van koningin Maxima te zien, alsmede andere voor haar gemaakte japonnen, waaronder de "kroningsjurk".

 

Tips: laat de auto thuis, neem vanaf station CS de bus naar het museumkwartier en wandel terug door mooie winkelstraatjes.

Bestel kaarten via internet zodat je zeker weet dat je naar binnen mag. ( er mogen maar een beperkt aantal mensen tegelijk naar binnen. Kaartjes bij de kassa kopen kan betekenen dat je lang moet wachten of de volgende dag terugkomen...)

Wow...voor even zou ik koningin willen zijn.

Modilaine yarnstore

Na het museum zij wij al babbelend terug gaan wandelen naar het station. Vraag me niet hoe lang, het was heel lang wandelen,  heerlijk lang kletsend winkel in en winkel uit en plots was daar Modilaine op de Lijnmarkt nr. 22, een hele grote wolwinkel met een enorme collectie bolletjes wol van Lana Grossa, Nomotta, Phildar en Rowan. Ook de hoeveelheid  brei- en haakboeken is enorm...ik heb hier twee fijne boekjes meegenomen; natuurlijk kon ik weer niet kiezen uit zoveel moois.....de wol komt later wel.

 

Meer info: www. Modilaine.nl

Passementerie Baars en van de Kerkhof

Wat is een passementerie? ....passementer is Frans voor " afzetten", het afwerken van een naaiwerkje met band. Iemand schreef: een passementerie is een moeilijk woord voor frutsels en franjes. En dat lijkt wel te kloppen.

Er staat "haberdashery in Utrecht" bij hun gegevens op Google. Ik hou het op fourniturenzaakje.... en dan wel een hele mooie, vol bijzondere bandjes  en kantjes, enorm veel knopen en zoveel meer. Het eerste wat mij opviel was de etalage met de vele gekleurde vogeltjes...ik moest meteen denken aan de prachtige lamp van koperdraad versierd met een tiental vogeltjes die mijn dochter gemaakt heeft ( Jaja er is creativiteit geërfd  in de familie).

De passementerie heeft geen website, je kunt wel de gegevens over openingstijden vinden op internet gelukkig. Je vindt de winkel op Lijnmarkt nr. 33.

Ook hier heb ik mij ingehouden, maar wel een setje bijzondere knoopjes meegenomen.

De vogeltjes in de etalage

Tot slot..

Vlak naast de Domtoren vindt je leuke terrasjes. Sommige duur, andere wat beter geprijsd: wij streken neer bij Walden, naast de toren op een klein pleintje. Hier heb je een broodje met (fris)drank voor €6, een flinke lunchsalade met (fris)drank voor €7. De geluiden vanuit de toren krijg je er gratis bij. Heerlijk genieten voor een fijn prijsje.

 

Dankjewel Anita voor de fantastische dag. Ik heb genoten en in mn eentje was ik vast niet zo ver gekomen als vrijdag en was het ook niet zo gezellig.😘😘