Dagje Utrecht met mijn zusje.

Ik lijk wel gek....op vrijdag de 13e met de trein naar Utrecht...is dat niet vragen om problemen? Nee hoor, behalve dat mijn ov-kaart niet voldoende opgeladen was en niet opgeladen kon worden op station Sassenheim, daarna opgewaardeerd op station Utrecht, loop ik door het poortje...weg m'n €20,00 reistegoed....uitgecheckt met het verkeerde pasje....gelukkig had mijn zusje een extra pas mee ( vooruitziende blik?), en kon alles aan het einde van de middag worden rechtgezet in de OV-winkel op station Utrecht.... 

Verder was het een fantastische dag!🚉🚍☀️☀️☀️☀️☀️

 

Waarom naar Utrecht op vrijdag? Op zaterdag is er toch dé  stoffenmarkt...voor vrijdag hadden wij kaartjes geregeld voor het Centraal Museum...natuurlijk wilden wij ook naar de tentoonstelling over Jan Taminiau, net zoals al die andere dames die in de bus stapten op het Centraal station.

 

 

Jan Taminiau

Bij aankomst bij het museum wachten wij, net als dezelfde andere dames ( en een enkele heer) tot we naar binnen mochten....en toen begon het avontuur...van tevoren hadden we gelezen dat er een op je gsm te luisteren tour zou zijn, dus oordopjes mee (de koptelefoons daar deden het zowel bij mij, als bij mijn zusje slecht tot helemaal niet, vrijdag de 13e dan toch?).

Wat fantastisch dat meneer Taminiau zelf de tour heeft ingesproken en ons een idee gaf van zijn gedachtes, zijn manier van werken en vooral zijn prachtige creaties. Ik ben een enorm fan van zijn werk en heb bijna lopen kwijlen in de zalen....wat een uren werk moeten er wel niet in één  japon zijn gaan zitten, zoveel kraaltjes en pailletjes zijn verwerkt. En waar haalt hij toch de inspiratie vandaan (oja dat vertelt hij tijdens de tour), en hoe krijgt hij de stoffen zo mooi geverfd?

De fantastische combinaties kan ik wel beschrijven, maar doen geen recht aan zijn meesterlijke ontwerpen. Onbeschrijflijk mooi zijn ze. Na de rondwandeling door diverse zalen, thema's en kijkdozen kwamen we boven, waar kleine stukjes stof met borduurproeven hingen. Hier kun je met je neus op het werk verder bewonderen of kwijlen in mijn geval....

 

Deze tentoonstelling is een aanrader voor wie van prachtige japonnen houdt, fantastische combinaties en meesterlijk borduurwerk. En om natuurlijk even het "postzakjasje" van koningin Maxima te zien, alsmede andere voor haar gemaakte japonnen, waaronder de "kroningsjurk".

 

Tips: laat de auto thuis, neem vanaf station CS de bus naar het museumkwartier en wandel terug door mooie winkelstraatjes.

Bestel kaarten via internet zodat je zeker weet dat je naar binnen mag. ( er mogen maar een beperkt aantal mensen tegelijk naar binnen. Kaartjes bij de kassa kopen kan betekenen dat je lang moet wachten of de volgende dag terugkomen...)

Wow...voor even zou ik koningin willen zijn.

Modilaine yarnstore

Na het museum zij wij al babbelend terug gaan wandelen naar het station. Vraag me niet hoe lang, het was heel lang wandelen,  heerlijk lang kletsend winkel in en winkel uit en plots was daar Modilaine op de Lijnmarkt nr. 22, een hele grote wolwinkel met een enorme collectie bolletjes wol van Lana Grossa, Nomotta, Phildar en Rowan. Ook de hoeveelheid  brei- en haakboeken is enorm...ik heb hier twee fijne boekjes meegenomen; natuurlijk kon ik weer niet kiezen uit zoveel moois.....de wol komt later wel.

 

Meer info: www. Modilaine.nl

Passementerie Baars en van de Kerkhof

Wat is een passementerie? ....passementer is Frans voor " afzetten", het afwerken van een naaiwerkje met band. Iemand schreef: een passementerie is een moeilijk woord voor frutsels en franjes. En dat lijkt wel te kloppen.

Er staat "haberdashery in Utrecht" bij hun gegevens op Google. Ik hou het op fourniturenzaakje.... en dan wel een hele mooie, vol bijzondere bandjes  en kantjes, enorm veel knopen en zoveel meer. Het eerste wat mij opviel was de etalage met de vele gekleurde vogeltjes...ik moest meteen denken aan de prachtige lamp van koperdraad versierd met een tiental vogeltjes die mijn dochter gemaakt heeft ( Jaja er is creativiteit geërfd  in de familie).

De passementerie heeft geen website, je kunt wel de gegevens over openingstijden vinden op internet gelukkig. Je vindt de winkel op Lijnmarkt nr. 33.

Ook hier heb ik mij ingehouden, maar wel een setje bijzondere knoopjes meegenomen.

De vogeltjes in de etalage

Tot slot..

Vlak naast de Domtoren vindt je leuke terrasjes. Sommige duur, andere wat beter geprijsd: wij streken neer bij Walden, naast de toren op een klein pleintje. Hier heb je een broodje met (fris)drank voor €6, een flinke lunchsalade met (fris)drank voor €7. De geluiden vanuit de toren krijg je er gratis bij. Heerlijk genieten voor een fijn prijsje.

 

Dankjewel Anita voor de fantastische dag. Ik heb genoten en in mn eentje was ik vast niet zo ver gekomen als vrijdag en was het ook niet zo gezellig.😘😘